Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěstování Durmanu

Durman obecný (Datura stramonium) si můžete pěstovat také sami doma!

Nejdříve je potřeba zvolit si správné stanoviště. Ideálním stanovištěm pro Durman je slunné místo (slunné, nikoliv však "přesluněné") Durmanu nevyhovuje přímý polední úpal ani vítr. K vyšším rostlinám je potřeba připevnit oporu.

durman-obecny.jpg

Péče

Durman je tzv. přenosná rostlina. Přes léto – od konce května - je možné zapustit Durman, v drátěném koši, ven do záhonu.  Nebo se pěstuje okrasné nádobě venku na terase.

V letním období vyžaduje Durman hojnou zálivku a hnojení alespoň jedenkrát týdně plným hnojivem. Nesmí ale stát ve vodě.

Durman je odolný, a proto ho můžete, až do prvních mrazíků, pěstovat venku. Doporučená doba na přemístění je polovina října. Přemísťujeme nejlépe do nemrznoucího sklepa s teplotou od 5 do 12°C. Místo nemusí být světlé. Zmírníme zálivku na minimum, jen aby kořenový bal zcela nevyschl.

Protože se jedná o poměrně objemnou rostlinu, je většinou třeba výhony zakrátit. Musíme postupovat velice opatrně – koruna má dvě části – vnitřní růstovou a vnější kvetoucí. Nikdy neseřezáváme růstovou zónu, durman by nasadil na květ až za delší dobu.

POZOR!

Durmany často napadají molice a mšice. Jakmile zjistíte, že váš Durman byl napaden, okamžitě použijte chemický postřik.

Druhy

Brugmansia arborea, Brugmansia candida – výborně kvetoucí druhy

Brugmansia bicolor – hodí se do polostínu

Brugmansia sanquinea – kvete brzy z jara, proto se nesmí na zimu seřezávat

Brugmansia suaveolens, Brugmansia aurea – kvetou koncem léta a na podzim, někdy až po přestěhování na zimní stanoviště

durman-trupeta.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář